Szeretettel köszöntelek a Látástréning Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Látástréning Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Látástréning Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Látástréning Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Látástréning Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Látástréning Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Látástréning Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Látástréning Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Szemtréner Enikő | 0 hozzászólás
Farkas bogyó a világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmazó gyümölcs. A béta-karotinról tudott, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket és a bőrt is védi a nap káros sugaraitól.
A Goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit.
Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunredszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is.
És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunrendszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.
Látás-javítás: A Goji nagyon népszerű volt a látás javítására is az ősi Kínában. A modern kínai kutatások azt mutatják, hogy a Goji képes a sötét adaptációs idejét csökkenteni, és javítja a látást a nem kielégítő fényviszonyok között is. A fiziológiás scotoma (vakfoltok) csökkennek, míg az A-vitamin szintje nő a Gojit fogyasztó páciensekben.
Allergiák: Egy, a Journal of the Beijing Medical University c. szaklapban 1992-ben megjelent tanulmány szerint a Goji csökkenti az allergiás típusú reakciókkal kapcsolatos anti-test szintet, valószinűleg a CD8(+) T-sejtek támogatása és a citokininek szabályozásának mechanizmusa révén. E hatásnak betudhatóan a Goji hatékony a psoriasis kezelésében is.
Öregedés-gátlás: A Goji különleges LBP poliszacharid komplexe hatékony szekretagóg (olyan vegyület, amely az agyalapi mirigy fiatalító hatású emberi növekedési hormonjának elválasztását fokozza). A Gojit tradicionálisan az életkor meghosszabbítására, a test fizikai erejének és a szexuális potencia növelésére használják. Több vizsgálat során idős embereknek naponta Goji bogyót adtak 3 hétig. Számos jótékony hatást tapasztaltak: a vizsgált személyek közel 70%-ának bámulatos módon megerősödött az immunrendszere, megháromszorozódott a T-sejt transzformációfunkció, és megkétszereződött a fehér sejtek interleukin-2(IL-2) aktivitása. Az eredmény azt is mutatta, hogy valamennyi kezeltben számottevően erősödött a lelkierő és az optimizmus. Ezenkívül szinte valamennyi személy étvágya és alvás-minősége is javult. A kezeltek 35%-a a szexuális funkció jelentős javulásáról számolt be. Zhang (1993) a Goji egyedülálló LBP poliszacharidjának peroxidáció gátló hatását tanulmányozta, amely az idő előtti sejtelhalás elsődleges okozója. Dr Zhang és kutatócsoportja a sejtmembránok elektromos paramétereinek változását mérte, miután az élő sejteket ártalmas szabadgyököket tartalmazó oldatban 6 órán át inkubálta. Megfigyelték, hogy a szabadgyökök sejtekre kifejtett végzetes hatása meggátolható és visszafordítható az LBP poliszacharidokkal.
Izületi gyulladás és gyulladásos állapotok: Az ízületi gyulladás kialakulásában szerepet játszó szabadgyök a szuperoxid anion. Normál körülmények között az emberi szervezet képes a szuperoxid anionok termelésének szabályozására a szuperoxid dizmutáz (SOD) enzim által, amely lebontja és neutralizálja a szabad gyököket, mielőtt még azok fájdalmat, gyulladást és sejtkárosodást okoznának.
Máj-védelem: A Gojiból egy új cerebrozidot izoláltak, amely képes megvédeni a patkányok más sejtjeit a szén tetraklorid okozta mérgezésben. Egy másik tanulmányban Kim és munkatársai (1999-ben) azt találták, hogy a Goji cerebrozidok megőrzik a máj mitokondriális glutation szintjét, a reaktiv oxygen gyökök eliminálása révén és ezáltal csökkentik a lipid peroxidációt és a sejtkárosodást.
forrás: liciumgyumolcs.hu
Tények a Goji bogyóról:
• 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez.
• 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő élelmiszerben és amely rákellenes hatású.
• Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiőrlésű gabona.
• Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve a béta-karotint is (s jobb forrása annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. Minden élelmiszernél több karotinoidot tartalmaz.
• Még a narancsnál is több C-vitamin található benne.
• Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává alakításához.
• E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elő gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.
• Béta-szitoszterolt, egy gyulladásgátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.
• Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet hormon termeléséhez, és az agy és idegrendszer tökéletes működéséhez.
• Ciperont is tarlamaz, s ez a szeszkviterpén előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, és kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyakrák kezelésére is használják.
• Szolavetivont tartalmaz, amely erőteljes gomba-ölő és baktérium-ölő vegyület.
• Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia főbb típusainak kezelésében. Bebizonyították erről a vegyületről, hogy növeli a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.
• Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, s amely vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet enrgia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szív-betegségek elsődleges rizikó faktora. DNS védő hatása is ismert.
A Goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.
A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rák-betegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetén máj-védő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha Goji bogyót fogyasztanak.
A gyümölcs 18 aminósavat (többet, mint a lépesméz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.
A Goji gyümölcse az az élelmiszer, amely az ORAC-skálán a legmagasabb, 3472 egységnyi, antioxidáns hatással rendelkezik.
Az ORAC-skála az USA mezőgazdasági minisztériuma által standardizált minősítés az élelmiszerek antioxidáns szintjének mérésére. Az ORAC az „Oxygen Radical Absorbance Capacity“ (oxigén gyök abszorbancia kapacitás) kifejezés rövidítése, és egysége az ORAC-egység/ 100 g élelmiszer.
Általános tudnivalók:
A „Goji” növénytanilag a burgonyafélék családjába tartozik, latin neve Lycium barbarum. Az egyik legfontosabb , amit tudni kell róla, hogy gátolja az öregedést és egészségjavító hatással bír. Mind Kínában, Mongóliában és Tibetben igen fontos tápanyagként és roborálószerként tartják számon.
A Goji berry a világ második leggazdagabb C-vitamin forrása!
A hagyományos keleti gyógyászat már több mint 5000 éve használja. Az osi kínai gyógyászatban a szem, a máj és a vesék gyógyítására használták. A kínai orvoslás szerint a máj felel látásunkért, így "tiszta" májjal búcsút mondhatunk a szem problémáinak is. A tradicionális kínai gyógyászatban évezredek óta különleges és fontos szerepe van a lícium (Goji Berry) gyümölcsének.
A kínai emberek egészségmegőrző (immunrendszer erősítő, májvédő, látásjavító, keringésjavító) és nemi vágyserkentő szernek tartják. Fogyasztják nyersen, gyógyteába áztatva, kompótba keverve és levesbe főzve.
A gyümölcs az utóbbi időben a nyugati orvostudomány érdeklődést is felkeltette és különböző területeken (mint például: rákkutatás, öregedés, immunfunkciók és cukorbetegség) tudományos vizsgálatokat folytatnak.
Tápanyag tartalom szempontjából nincs párja: 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmazza, amelyek létfontosságúak a fehérjék felépítéséhez, ezenfelül 21 ásványi anyagot többek között cinket, rezet, vasat, kálciumot, szelént, foszfort, germániumot. 500-szor több C-vitamin van benne mint a narancsban, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez.
A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin, ami a zeaxantinttal, luteinttel együtt semlegesítik a szabadgyököket, csökkentik a börrák kockázatát és az időskori szemproblémák kifejlődését. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz. Ellaginsav tartalma miatt megvédi a DNS-t a mutációktól és rákmegelőző hatású. Az egyedülálló L.B. Poliszacharidok, amik megtalálhatók benne, szívvédő, rákmegelőző és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek.
A Tibeti Fennsík és Belső Mongólia közötti Ningxia síkságon termesztik a Gojit teljesen vegyszer mentesen, immár 2000 éve. A Himalájából lezúdoló patakok a Jangce folyóba torkollva érik el Ningxia síkságot, példátlan összetételű, ásványi anyagokban és más tápanyagokban gazdag vízzel táplálva a termőföldet. Az ott dolgozó földművesek szerint a renkívüli hőingadozások (-20 és +40 fok között) az alkalikus termőfölddel együtt felelősek a bogyók egyedülálló tápértékéért.
A Goji gyümölcsöt a vesszőn hagyják érlelődni, majd kézzel leszüretelik, 5 napig szárítják a napon, ezt követően gondosan méret szerint hat csoportba szétválogatják.
A tartományban élő emberek erősek, egészségesek, hosszú életűek. Az öregek úgy tartják, a Gojinak köszönhetik hihetetlen szívós szervezetüket, ami egész életük során ellenállt a betegségekkel szemben.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!