Szeretettel köszöntelek a Látástréning Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Látástréning Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Látástréning Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Látástréning Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Látástréning Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Látástréning Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Látástréning Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Látástréning Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy ausztrál vizsgálat szerint az időskori jó látás érdekében fogyasszunk minél több halat, olívaolajat és dióféléket, tartózkodjunk azonban a transz-zsíroktól.
Az AMD (időskori makula-degeneráció – a sárgafolt kóros elváltozása) vezető oka a 65 éven felettiek vakságának a fejlett országokban. A betegség oka a sárgafolt (makula) vérellátásának fokozatos megszűnése. A sárgafolt a retina éleslátásért felelős része. A betegség korai szakaszában még nincs látászavar, de az erekben a lerakódások már jelentkeznek.
A sárgafolt-elfajulás bizonyítható kockázati tényezői az életkor, a nem és a dohányzás, Remélhető, hogy a kutatók képesek lesznek meghatározni, mivel lehet csökkenteni a kockázatot. Egyre inkább úgy tűnik, a helyes táplálkozás ide tartozik.
Több ezer résztvevő bevonásával készült vizsgálatok során megállapították, hogy azoknál, akik hetente halat ettek, 31 százalékkal kisebb volt a kockázata a betegségnek, mint azoknál, akik halat nem fogyasztottak. Azoknál, akik hetente többször is ettek halat, a kockázat 35 százalékkal csökkent, viszont a legtöbb transz-zsírt fogyasztók körében 1,76-szor gyakoribb volt a sárgafolt-elfajulás.
Valószínű, hogy az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló hatásuk révén védik a szemet. Már korábban is végeztek hasonló vizsgálatokat, ám a mostani eredményeknek az ad további hitelt, hogy igen alapos, jól előkészített kutatásokról van szó, nem csupán megfigyelés, hanem klinikai vizsgálatok során vonták le a következtetéseket, továbbá több kontinensen is ugyanarra az eredményre jutottak.
A szakemberek tehát omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet javasolnak, a halak közül különösen jó a lazac, a szardínia és a makréla, valamint ajánlatos a diófélék és a leveles zöldfőzelékek fogyasztása is.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!